Pocetna

NOVA SERIJA: DRAGAN BJELOGRLIĆ KAO TAJKUN, PREMIJERNO NA SUPERSTAR TV

Ko sme da tvrdi da je moć nedeljiva? Samo onaj ko je prisvoji celu. A kada to učini, da li je spreman da pogleda svoj odraz? Iskrivljeno ogledalo daće mu pravu sliku: kompromis ne postoji, jer on je odraz slabosti. Nema ni lojalnosti, jer ona je odraz izdaje.

Serija “Tajkun” nove produkcijske kuće FIREFLY Productions je, svojim kvalitetom i tretmanom, nesumnjivo pomerila granice u domaćoj televizijskoj produkciji. O njoj su pričali oni koji su je gledali premijerno, nedeljom uveče na Superstar TV, kao i oni koji su je gledali ponedeljkom uveče na RTS-u. O njoj se priča i danas kao o nečemu što je drugačije, autentično, kreirano i realizovano na vrhunskom nivou.

“Tajkun” je triler sa kriminalističkim zapletom u kom dominiraju elementi porodične drame. U centru priče je Vladan (Dragan Bjelogrlić) koji je u javnosti omražen zbog bogatstva stečenog na sumnjiv način, tokom devedesetih godina prošlog veka. Godinama je iz senke upravljao svojom moćnom kompanijom ali se sve menja kada biva primoran da izađe na medijsku svetlost. On postaje progonjen čovek, prisiljen na drastične mere radi očuvanja sebe, svoje kompanije i porodice. Pored javnih i tajnih neprijatelja, Vladan je sukobljen i sa onima koji bi trebalo da mu budu najbliži. Njegov sin i budući naslednik bogatstva Bojan (Vuk Jovanović), i ostatak porodice i najbližih saradnika imaju svoje javne i tajne želje i planove, a na prividnom okupu održava ih samo Vladanovo bogatstvo koje svi žele da prisvoje. Kako biti korak ispred neprijatelja čije je lice skriveno? Kako razlikovati lojalnost od izdaje u trenutku kada prošlost traži svoj danak?

Intrigantni život domaćih tajkuna, njihovih veza sa podzemljem i vlastima

Serija prikazuje intrigantni život domaćih tajkuna, njihovih veza sa podzemljem i vlastima. Ova tematika je u žiži interesovanja upravo zato što govorimo o ličnostima koje deluju van pogleda javnosti, koje po svaku cenu izbegavaju eksponiranje i publicitet, a o čijim životima saznajemo kroz senzacionalističke naslove tabloida. Serija „Tajkun“ je priča o ljudima koji kriju svoju prošlost dok iz senke vladaju današnjicom.

Naslovnu ulogu tumači Dragan Bjelogrlić, glumac koji je integralni deo naše popularne kulture, jedna od naših najvećih zvezda i lice koje je obeležilo generacijska ostvarenja. U seriji “Tajkun” svedenim i svežim pristupom udahnuo je život liku Vladana Simonovića. Popularnog Bjelu videćemo u potpuno novom svetlu, kako kroz minimalističku izvedbu donosi kompleksan i višeslojan lik čoveka koji proživljava poslovnu i porodičnu krizu. Iako je na površini hladan i ne odaje svoje misli i namere, u njemu se odvija životna bura, koja se neće smiriti sve dok ne poveže sve konce svog rasparanog života.

“Tajkun” je okupio vrhunsku ekipu kreativaca iz Srbije i regiona

Iako je po prirodi i zastupljenosti lika Vladana Simonovića u prvom planu nedvosmisleno Dragan Bjelogrlić, misteriju koju je osmislio scenarista Đorđe Milosavljević nosi snažan glumački ansambl. Snažan po renomeu onih iskusnih i dokazanih, ali i po kvalitetu novih i ne tako poznatih imena. Svaki od likova predstavlja delić velike zagonetke u koju se pretvorila potisnuta prošlost kontroverznog tajkuna. Mladi Vuk Jovanović tumači lik Bojana, Vladanovog sina, možda i previše spremnog da nasledi oca. U njegovoj izvedbi upoznajemo osobu koju je lako prezreti, ali koja je preko glave preturila događaje koji bi nekom potpuno uništili ličnost. On je u sukobu sa svojim ocem Vladanom, koji je naizgled prisniji sa svojim saradnicima nego sa porodicom. Jedna od Vladanu najbližih osoba je Ksenija, koja je zaposlena u njegovoj korporaciji “Sigma,” ali koja se ne uklapa do kraja u stereotip poslovne žene, već svojim duhom i prirodnošću unosi dah svežine i originalnosti u hladne poslovne odnose. Ovaj lik tumači zvezda hrvatske scene u usponu, Tihana Lazović. Među onima koji Vladana proganjaju sa pravne strane i kroz državni aparat su Bane Trifunović i Hana Selimović u ulogama inspektora Nikole i tužiteljke Jovane i njihov profesionalni odnos će se preneti i na lično polje. U svoje najbliže saradnike Vladan ubraja i Balšu i Lidiju u izvedbi Marka Baćovića i Dude Kovjanić.


Sa preko četrdeset pratećih likova u tumačenju vrhunskih glumaca, prestižnim lokacijama i nadahnutim scenarijem, ova serija nam donosi uzbudljivu i atmosferičnu misteriju jedinstvenog ritma i izgleda za domaće produkcijske pojmove. Posebnu notu celom projektu, koji nastaje pod dirigentskom palicom nove produkcijske kuće na domaćoj sceni FIREFLY Productions, daje režija Miše Terzića. Tema zadiranja u život jednog tajkuna sa sobom donosi mnoštvo kompleksnih odnosa koji se odvijaju između najbogatijih članova jednog društva, ali takođe uvodi gledaoca u svet raskoši i luksuza koji odlikuje život na visokoj nozi. Mnoštvo lokacija dosad neotkrivenih oku kamere samo su deo bogatih prizora u seriji.

Od poslovnog okruženja Vladana Simonovića, do njegove kuće, kroz ovaj desetodelni serijal otvaramo vrata i vidimo delić života ispunjenog komforom koji oslikava moć jednog pojedinca. Ova serija donosi i veliki kontrast koji je u srži nastanka bogatstva svakog tajkuna, naličje luksuza čine progoni napuštenih fabrika, kao i mračne lokacije na kojima se odvijaju sumnjiva dešavanja. Sve ovo vidimo okom Radana Popovića, direktora fotografije, koji je kroz svoju karijeru snimio neka od najimpresivnijih ostvarenja domaće kinematografije, poput “Crnog Bombardera” i “Balkanskih pravila”. Režiser Miroslav Miša Terzić, reditelj nagrađivanih filmova "Ustanička ulica" i "Šavovi", sa minucioznim okom za detalj i vrhunskom estetikom kadra i vizuelnog tretmana ove slojevite dramske serije, insistira na rešenjima koja čine da ova serija zaista odskoči na svakom planu, od rada sa glumcima do izgleda finalnog proizvoda.

“Tajkun“ je okupio vrhunsku ekipu kreativaca iz Srbije i regiona. Autor scenarija je Đorđe Milosavljević, jedan od najboljih domaćih scenarista. Uz Dragana Bjelogrlića, u glumačkoj postavi nalaze se Bane Trifunović, Marko Baćović, Hana Selimović, kao i mlade glumačke nade Vuk Jovanović, Neven Bujić, Vanja Nenadić i Miloš Petrović Trojpec. Uz Tihanu Lazović, tu su još dve gostujuće regionalne zvezde: Janko Volarić Popović i Toni Mihajlovski. Posebna zanimljivost za publiku je legendarna pevačica Bebi Dol, koja tumači jednu od epizodnih uloga.

Glumačka podela

Režija

Scenario

Direktor fotografije

Kostimografi

Scenograf

Producenti

Kreativni supervizor

Žanr

Drama

Vreme emitovanja

Superstar TV, nedeljom od 21h

RTS1, ponedeljkom od 20h